ARTIKEL in de Almare 28-12-2005 over Vladimir Levka Almere Blues

 

Kat wint prijs na prijs

Blauwe Rus Vladimir laat concurrentie achter zich

ALMERE - "Af en toe heb ik wel eens het idee dat die drie katten van mij spirituele gaven hebben. Het zal wel verbeelding zijn, maar toch. Het is soms alsof ze het aanvoelen wanneer je je rot voelt. Dan komen ze voor je zitten en kijken ze je heel indringend aan. Grappige beesten toch." Greta Verduin kan nauwelijks een dag zonder haar Blauwe Russen, katten die oorspronkelijk uit de noordelijke streken van Rusland komen en van nature zijn voorzien van een blauwe gloed. Een van het drietal is Vladimir, nationaal en internationaal kampioen.

Volgens kenners de mooiste kat in zijn soort die er momenteel in Nederland en omstreken rondloopt. Dat blijkt wel uit de prijzen die de kat in ruim een half jaar tijd in de wacht heeft gesleept. En overal dus loftuitingen, ook van keurmeesters, van ┤vooral doorgaan met het bezoeken van kattenshows┤, ┤hij heeft het juiste, rustige karakter dat keuringen toelaat┤ tot ┤dat wordt vast een mooie dekkater┤.Verduin is daar uiteraard trots op. "En dan te bedenken dat Vladimir de eerste weken van zijn bestaan het heel zwaar heeft gehad. Om niet te zeggen dat hij zogezegd bijna het hoekje om was geweest.

Pipetje

"Na zijn geboorte in februari vorig jaar zag het er niet best uit", aldus Verduin. "Ik heb hem elke twee uur met een pipetje, een klein buisje, wat vocht en voeding in zijn mond moeten druppelen. Ook ┤s nachts. Dat was dus weinig slapen. Stapje voor stapje zag je dat hij zich begon te herstellen. Ik heb toen gezegd: ┴ls jij dit overleeft, dan blijf je bij mij.┤ Twee andere kittens heb ik bij iemand anders ondergebracht. Vladimir was de derde kitten van zijn moeder Mira en een andere dekkater. Van de bij dit kattenras bekende Sjoeskavetsj. Boris, die ik ook hier in huis heb, noem ik Vladimir┤s neppapa."

Hoe dan ook, de drie - Mira, Boris en Vladimir - kunnen het samen prima vinden. Waarom wilde de Almeerse Blauwe Russen hebben? "Aanvankelijk had ik mijn zinnen gezet op een ruige Noorse boskat. Maar die had toch iets te agressieve trekjes: een prooi tot in het water achtervolgen. Die viel dus af. Ik zag op een bepaald moment een Blauwe Rus, met die blauwe gloed op de huid en een soort stralenkrans om het lichaam. Een prachtig gezicht en dat is nog steeds genieten."

Boskat

In plaats van een langharige boskat werd het de kortharige Blauwe Rus: een gespierde, elegante kat met een tamelijk lang gestrekt lichaam en een gemiddeld beendergestel op tamelijk hoge pootjes en ovale voetjes. De staart is tamelijk lang en loopt taps toe. Bovendien heeft de kat prachtige 

levendige, groene amandelvormige ogen die wijd uit elkaar staan. De oren zijn groot, verticaal op de kop geplaatst en enigszins doorschijnend. De vachtkleur hoort middelblauw te zijn met zilverglans en tevens kort, vol, verend en dubbel. 

Deze vachtstructuur is uniek, voelt heerlijk zacht aan en komt bij geen enkel ander kattenras voor. Verduin: "Ze miauwen nauwelijks, de mannetjes Boris en Vladimir maken nog wel eens een grommend geluid. Verder slopen ze niets, ook wel belangrijk, en kunnen ze goed tegen alleen zijn. Daarnaast zijn ze erg lief, kortom, de ideale katten." Wat eten betreft zijn ze redelijk verwend, aldus de bazin. Vladimir eet zonder meer weinig, en wat hij eet bestaat meestal uit tonijn met zeewier.

Ervaring

Het meedoen aan tentoonstellingen blijkt een bijzondere ervaring. "Ik was nieuw in deze wereld en wist dus niet waar ik in terecht kwam", vertelt ze. "Ik dacht: ik ga maar eens met Boris en Mira op stap om die te laten keuren. Met Vladimir eveneens. Tijdens zo┤n show kan er maar ÚÚn punt vergeven worden, aan de winnaar. De rest van de deelnemers mag weer naar huis. In het begin bekijk je dat een beetje. Het is wel spannend, je moet aan anderen het nodige over je kat vertellen. Je exposeert er tenslotte mee. Als je eenmaal gaat winnen, zoals met Vladimir, dan wordt de sfeer anders. Grimmiger, kun je zeggen. Niet iedereen gunt je een overwinning. Dat komt vooral omdat er bij die shows nogal wat (brood-)fokkers rondlopen.

Die vinden het belangrijk om te winnen, omdat ze dan meer voor de kittens kunnen vragen. Dat zijn dan immers de kleintjes van een winnaar. Ik denk dat ik niet al te lang meer doorga met die shows. Ik denk dat ik, samen met Vladimir, nog een paar punten ga pakken. Vladimir zou in principe met de wereldkampioenschappen mee kunnen doen. Maar daar pas ik voor. Ik heb het wel gezien met die shows. Scheelt trouwens weer wat euro┤s. Je reist toch wat af, je hebt je overnachtingen in hotels, je  inschrijfgelden, je bent er een hoop tijd aan kwijt, noem maar op. Maar het is, al met al, een leuke hobby. En zo wil ik die shows ook benaderen, als een hobby´st."

Greta Verduin en haar drie Blauwe Russen. Foto Friedlander

 

De Almare, 28-12-2005