Blauwe Russen  poes Mira  moet afvallen!


Dat gaat vanaf 2 maart 2007 gebeuren  ism  Dierenkliniek Labes  (Almere) 

met een speciaal ''Weight Control'-programma  

onder begeleiding van Wendy Hommen en Djamila Serrai


Mira Zinuschka Sjoeskavetsj was het eerste Blauwe Russen-poesje van Cattery Almere Blues en werd geboren op 23 maart 2000 dus ze wordt dit jaar alweer 7 jaar. Op 6 februari 2004 kreeg zijzelf een nestje met 3 prachtige gezonde katertjes waarvan er n,  GIC.Vladimir Levka Almere Blues, bij haar mocht blijven (Inmiddels heeft ook hij weer fraaie en gezonde nakomelingen (geboren op 9/11 (4 stuks) en 4/12/2006 (3 stuks) en 23 april 2007(5 stuks). Mira werd gesteriliseerd vanwege de (opgroeiende) kater(s) in huis maar daarna ging het mis met haar gewicht.

 Eerst geleidelijk aan wat dikker....en toen dacht ik het met light-voer en after-care te kunnen redden. Helaas hadden we veel te laat in de gaten dat Mira de bakjes van de andere katten in huis leeg-at! Toen we tot die ontdekking kwamen, was het leed al geschied: de mooie Mira dijde uit. Bovendien was ze van een speelse, ondernemende poes een beetje luie poes geworden, niet zoveel meer bewegen, springen en rennen als daarvr. Wat heel jammer was, was dat ik niet meer kon wandelen met de katten aan een lijntje, buiten op straat enzo, vanwege de enorme aantallen honden die hier in de buurt ineens werden aangeschaft, bijna om het huis wonen 1 of 2 honden!

Dus nu de hoogste tijd voor drastische maatregelen!

 

 

 

 

 

 


Vrijdag 2 maart 2007 met Mira naar Labes Dierenkliniek

Hier werd zij eerst  gewogen......dat is geen overgewicht meer...... maar  'zwaarlijvigheid'  7 kilo!!!

Er wordt een schema opgesteld voor de komende 3 weken, daarna moet ze terugkomen en opnieuw gewogen worden.

Ze wordt op een streng dieeet gezet van 40 gram (per dag!) aan weight-control brokjes. Verdeeld over de dag (3x p/dag) voeren. Ze mag niet te snel afvallen want dan zou dat slecht zijn voor haar nieren, dus als je denkt dat het t snel gaat, mag ze 5-10 gram mr per dag. De brokken worden 10 minuten aangeboden, dan kan ze eten en dan weghalen. Na een paar dagen heeft ze dat wel door! 

NB en vooral opletten dat ze niets van de andere katten kan afsnoepen, geen extra dingetjes geven, zoals snoepjes. Dan moet het lukken ;-)

 


Donderdag 22 maart 2007 met Mira naar Labes Dierenkliniek

Hier werd zij weer gewogen......en dat was een dikke pluim voor Mira: ze was 150 gram afgevallen! Dat lijkt heel weinig maar in 'mensengewicht' zou dat 5 pond zijn (!) Wendy en Djamila zijn vandaag dus erg tevreden over Mira want zoals al eerder gezegd: te snel afvallen is slecht voor de nieren, dus het moet rustig aan gaan. Mira is wel wat levendiger geworden.

Mira weegt vandaag dus 6850 gram.

Ze krijgt een speciaal Hill's Afslankprogramma-boekje, waarin alles precies wordt bijgehouden door Wendy.

 

 

Haar streefgewicht is 4 kilo omdat Blauwe Russen (normaal!) elegante, hoog op de poten, slanke katten zijn. 

De geschatte tijd om dit streefgewicht te bereiken is 43 weken. Mira krijgt nu een ander produkt aanbevolen: Hill's Prescription Diet Feline r/d. 

Daarvan mag ze per dag 45 gram. Het is heel vezelrijk, dus ze zal snel een vol gevoel krijgen. Water drinken doet ze nog steeds goed gedurende de dag. Wendy laat op het speciale meetbakje zien, hoeveel (hoe weinig) die hoeveelheid is.

 

 

Het boekje bevat ook nog veel tips om je kat (of hond) in beweging te krijgen, door het spelen te aktiveren van de poes. Maar ook de vacht verzorgen, massage en stretchen warmt de spieren op, heft de spanning op en stimuleert de bloedsomloop. Ook door het voedsel op verschillende plaatsen te leggen, die moeilijker te bereiken zijn, moet-ze 'werken' voor de kost! Verrassend is het artikel over je kat belonen....in vergelijking met het menselijk equivalent. Bijvoorbeeld: als ik mijn poes 30 gram kaas zou geven (gelukkig lust Mira geen kaas) dan is dat te vergelijken met 3,5 hamburger van de mens!!! En n chipje staat voor 1/2 hamburger!!! Bijna niet te geloven maar het is cht zo!

 


Donderdag 12 april 2007 met Mira naar Labes Dierenkliniek

Het is nu 3 weken verder en weer heel spannend hoe het Mira is vergaan.....Wendy en Djamila zijn ook erg benieuwd!

 

 

We hebben haar strak aan het dieetvoer gehouden (r/d van Hill's). Mira heeft helemaal niet gezeurd maar als je tegen etenstijd riep: "wie heeft er honger?" Of: "ten!" dan kwam mevrouw hard aangerend en keek hoopvol wat er in haar bakje zat. Af en toe keerde ze zich beetje boos om van het eten want ja, vroeger kreeg ze toch af en toe verse gekookte vis....of andere lekkere hapjes. Maar uiteindelijk ging ze toch maar eten want ze had al snel begrepen: als het etenstijd is, kun je 10 minuten eten en anders was het weg!!!

 

Vandaag dus begonnen met het wegen en dat viel beetje tegen: Mira was wl afgevallen maar nu slechts 100 gram...... 

Djamila en Wendy vonden het ook jammer, maar ze is in ieder geval tch afgevallen ;- ) Mira weegt nu dus 6750 gram

 

En daar staat tegenover dat ze wel wat speelser is geworden, wat beweeglijker dan voorheen. 

 

Haar dieet-portie gaat nu weer van 45 gram naar 40 gram per dag. Dat lijkt niet veel maar het is voedselrijk, goed voer en eten met gewoon, 3x per dag. Dan blijft de verbranding op gang. Als katten te snel zouden afvallen, kunnen ze nierproblemen krijgen, of leververvetting, of last van hun hart. We gaan dus rustig door......

 

NB Wendy is over 2/3 weken uitgerekend: toi-toi!  

 

 


PS Wendy is inmiddels bevallen van een prachtige zoon!


Woensdag 16 mei 2007 met Mira naar Labes Dierenkliniek

Vandaag weer spannend hoe het Mira is vergaan....in gewicht dan want ze is opvallend vl speelser en beweeglijker geworden! Het mindere eten deert haar niet, ze vindt het allemaal best, zeurt totaal niet. Djamila voelt of haar beenderstelsel al beter voelbaar is. Haar vel zit wat losser om haar heen, niet meer zo 'opgevuld'.

Op de weegschaal dus: dat was leuk want wat bleek: ze is precies 500 gram afgevallen!!

!

 

Dat betekent dat Mira nu weegt: 6200 gram, het gaat dus de goede kant op.

 

 

We zijn tevreden met deze 'dalende'  lijn. Djamila noteert dit graag in het Hill's boekje.

Mira blijft op 40 gram per dag staan.

 

 


Woensdag 13 juni 2007 met Mira naar Labes Dierenkliniek

Jonge, jonge, dat viel even tegen......denk je dat Mira weer goed is afgevallen......maar n: ze is zelfs 200 gram ngekomen!!!!

 

Daar word ik dus niet vrolijk van. Hoe kan dat? Ze heeft toch gewoon haar afgemeten porties gehad? 

Hier gaat Mira op de weegschaal en ook dierenarts-assistente Djamila schrikt ervan.....het ging zo goed.

 

 

Maar bij nader inzien, is er wel een reden voor. 

 

Haar zoon Vladimir heeft 9 juni jl. een 'kattenongeluk' gehad want hij werd buiten (gewoon in de tuin aan een tuigje) aangevallen door een andere kater. Zijn dunne pootje had een beet gehad tot op de pezen en lag helemaal open. Dus als de weerga naar de dierenarts, waar hij 3 hechtingen kreeg in dat kleine pootje, antibiotica en pijnstillers...en nog voor 10 dagen anitibiotica mee naar huis....plus een plastic kap op zijn kop. Ach gut, zielig hoor. Maar het ziet er nu naar uit dat het helemaal weer goed komt, de pezen zijn niet geraakt, gelukkig (!) en het geneest voorspoedig!

 

 

Waarom dit verhaal? Kijk, om Vladimir toch wat te kunnen laten eten (met die kap ging lastig) had ik korrels en zacht voer voor hem neergezet. Daarna heb ik Vladimir weer even apart gezet en....in die tussentijd heeft Madame Mira de bakjes geleegd. Z is dat dus gekomen: even niet opletten en ze eet de bakjes, alle bakjes, leeg! Wr wat geleerd, dus nu doen we het weer 'heel streng', is beter voor haar gezondheid per slot!

Maar Mira weegt nu dus 6500 gram.....dat moet naar beneden.......

 


Woensdag 25 juli 2007 met Mira naar Labes Dierenkliniek

Wendy was er weer, haar eerste werkdag na haar zwangerschapsverlof (haar zoontje groeit als kool en heeft nu al maat 62).

Maar nu weer Mira....spannend weer.....ze is afgevallen maar minder dan ik gedacht en gehoopt had: 150 gram. Dus het dametje weegt nu 6350 gram.

Toch is ze nu al veel speelser geworden, veel aktiever ook, dus dat moet goedkomen.....maar het valt niet mee om konsekwent streng te zijn. Wendy vroeg natuurlijk hoe het ging met eten enz. 'Had ze geen snoepjes ofzo gehad?' vroeg ze onder andere. En ik moet bekennen dat ik soms niet even streng ben geweest,,,,,dan dacht ik: ach, zo'n enkel kattensnoepje.... Dat was dus helemaal fout, en eigenlijk hoorde ik het ook te weten want ik had het hierboven al vermeld, omdat dit ook vermeld wordt in het Hill's boekje over katten een 'chipje geven'  (maar dat is vergelijkbaar met zo'n snoepje) en zo'n kattensnoepje staat voor een halve hamburger!!! Dus dom van me....

Dat betekent dat ik vanaf nu Mira apart haar eten zal geven, in een andere ruimte. Ik vul 's ochtends een afmeetbakje met 40 gram r/d van Hill's en dat doseer ik over de dag, 's ochtends, 's middags en 's avonds. Daar moet ze het dan mee doen. Iedere keer krijgt ze 10 minuten de tijd om te eten, daarna haal ik het weg. Ja, water mag natuurlijk onbeperkt ;- )

 

 

 

Alles wordt weer netjes genoteerd in het 'grote Hill's boek' door Wendy.

Ik heb beloofd me streng aan de regels te houden, gn snoepjes dus meer!

(ik blijf het toch verbazingwekkend vinden dat dit zo'n invloed heeft)

 

 


Donderdag 23 augustus 2007 met Mira naar Labes Dierenkliniek

Mira gaat weer voor kontrole naar Wendy die,  zoals iedere keer, begint met haar te wegen. ze weegt nu 6200 gram.....dat is alweer slechts 150 gram eraf.....

Mira heeft dit keer zelfs geen enkel snoepje of zo gehad, alleen die 40 gram Hill's r/d en dat nog verdeeld in 3 porties over de dag......Ik zie het op deze manier niet zitten. Mira klaagt en bedelt niet, is lief en speels maar volgens mij werkt dit voer niet bij haar. 

NB Hill's  Prescription Diet Canaine r/d heeft een laag vet- en calorieengehalte om gewichtsafname te bevorderen; een hoog vezelgehalte, waardoor de honger verminderd wordt; toegevoegde L-carnitine, een vitamine die helpt om vet te verbranden en zorgt voor behoud van spieren tijdens het afvallen; en met een anti-oxidant formule om een sterk immuunsysteem te behouden. 

 

Op deze foto's schrijft Wendy weer alles netjes in het Hill's afslankprogrammaboekje, een kollega kijkt toe. 

Maar het is duidelijk....dit Hill's r/d voer werkt kennelijk niet bij Mira!  

Vandaar dat we per vandaag overstappen op Hill's Prescription Diet Feline m/d omdat sommige katten beter  reageren op een metabolische aanpak dan de konventionele caloriebeperkings-aanpak. 

 

NB Hill's Prescriptiom Diet Feline m/d bevat weinig koolhydraten en veel eiwitten, waardoor de stofwisseling voor gewichtsverlies aantoonbaar is; ook hier is L-carnitine toegevoegd, de vitamine die vet helpt verbranden en spieren behouden tijdens het afvallen'lagere vezelgehaltes verminderen de hoeveelheid ontlasting, vergeleken met vermageringsdieetvoeders met veel vezels; en de anti-oxidantformule die een sterk immuunsysteem helt behouden.

 

Mira krijgt dezelfde hoeveelheid voorgeschreven: 40 gram, verdeeld over de dag in 3 porties.

Jullie merken: we doen er alles aan, nu moet het lukken (heb ik het idee)

 


wordt vervolgd.....